BRC system – system zarządzania bezpieczeństwem żywności

BRC system to standardy jakościowe, których wdrożenie jest dobrym sposobem na podniesienie wiarygodności firmy, a także może prowadzić do zmniejszenia liczby kontroli państwowych. Jest to system zarządzania bezpieczeństwem żywności, podobnie jak system ISO 22000.

Standardy BRC dotyczą producentów branży spożywczej, detalistów, są związane z zagadnieniami takimi jak: produkcja żywności, pakowanie, przechowywanie, dystrybucja. Uzyskanie certyfikatu BRC jest niezwykle ważne, jeśli chce się współpracować z dużymi sieciami handlowymi, które wybierając dostawców, sprawdzają właśnie posiadanie tego standardu.

BRC standard gwarantuje powtarzalną wysoką jakość i bezpieczeństwo produktów, oraz zgodność z obowiązującymi normami prawnymi. Nie jest obowiązkowy, ale zyskał duża popularność w całej Europie oraz na innych kontynentach. Wymagają go hiper oraz supermarkety od swoich dostawców. Posiadanie certyfikatu BRC jest znakiem dla sieci handlowej, że produkt spożywczy jest bezpieczny i wysokojakościowy, że został wyprodukowany, a następnie przechowywany w odpowiednich warunkach.

Wprowadzenie tego standardu prowadzi do ujednolicenia wymagań wobec produktów spożywczych, oraz pomaga ograniczyć ilość przeprowadzanych audytów. Łączy zasady pochodzące z różnych systemów ? między innymi systemów zarządzania jakością ISO 22000, systemów HACCP.

Systemy BRC zawierają szereg specjalistycznych wymogów, które musi spełnić firma, by móc ubiegać się o certyfikat BRC. Certyfikaty BRC oraz ISO 22000 wydawane są przez zewnętrzne wyspecjalizowane jednostki, które najpierw przeprowadzają audyt, a następnie wystawiają ocenę w raporcie. Taki certyfikat jest ważny przez rok lub 6 miesięcy ? w zależności od wyników audytu.

Na końcowy raport trzeba trochę poczekać (42 lub 104 dni), po jego otrzymaniu trzeba zastosować się do ewentualnych uwag, poprawić niedociągnięcia. Można się również odwołać od decyzji jednostki certyfikującej, jeśli nie zgadzamy się z jej treścią.

Ocena jest całkowicie obiektywna, więc certyfikat jest dla kontrahentów gwarancją wysokiej dbałości o bezpieczeństwo dostarczanej żywności.



Comments are closed.

Back to top · WordPress is using WordPress and the free Snag theme.