Stosowanie nawozów w uprawach.

Wokół rosnącej skali zastosowań nawozów sztucznych narosło wiele kontrowersji. Badania naukowe wykazują, że ich nadmierne stosowanie może mieć negatywny wpływ na środowisko naturalne, a co za tym idzie – również na nasze zdrowie. Dlatego należy stosować je z umiarem, a najlepiej ograniczyć do minimum. Dobrą alternatywą są nawozy naturalne, korzystnie wpływające na rozwój roślin.

Nawozy to substancje, których zadaniem jest wzbogacanie gleby w składniki mineralne niezbędne do prawidłowego rozwoju różnego typu roślin. Są one nieodzownym elementem w każdej uprawie. Szeroki wybór umożliwia dostosowanie odpowiedniego produktu do rodzaju uprawy.

Zastosowanie nawozów jest bardzo szerokie. Stosuje się je do roślin uprawnych, takich jak: rośliny strączkowe, ziemniaki, buraki, kapusta, drzewa owocowe, krzewy, truskawki, kukurydza, a także do zbóż, tytoniu i innych upraw. Po ich zastosowaniu rośliny pobierają brakujące składniki mineralne i świetnie się rozwijają. Zaleca się je do nawożenia użytków zielonych, upraw jarych i polowych.

Na rynku dostępne są specjalistyczne nawozy do stosowania w różnych porach roku i do wielu gatunków roślin. Są one niezastąpione w dzisiejszym rolnictwie. Jako produkty dopuszczone do użytku mogą być bezpiecznie stosowane. Rośliny bardzo szybko wykorzystują zawarte w nich wartości odżywcze. W glebie wyjałowionej ze składników odżywczych rośliny nie mogłyby się tak dobrze rozwinąć.

Paradoks polega na tym, że potrzeby konsumenckie rosną, każdy chciałby jeść najbardziej dorodne warzywa i owoce, a jednocześnie świadomość ekologiczna w społeczeństwie jest coraz wyższa, i zdajemy sobie sprawę z zagrożeń płynących z powszechnego nawożenia gleb sztucznymi substancjami. Warto zatem poważnie rozważyć, czy nie lepiej „poświęcić” dorodny, piękny wygląd owoców i warzyw w imię ich walorów zdrowotnych i smakowych.



Comments are closed.

Back to top · WordPress is using WordPress and the free Snag theme.