Szerokie zastosowanie olejów roślinnych.

Pole rzepaku

Moda na zdrowe żywienie spowodowała odejście od tradycyjnych tłuszczów zwierzęcych. Coraz częściej w naszych kuchniach pojawiają się rozmaite oleje roślinne oraz oliwy, zawierające kwasy tłuszczowe omega 3 oraz omega 6, które odpowiadają za nasze dobre samopoczucie i zapobiegają chorobom nowotworowym. Ich zastosowanie z roku na rok zwiększa swój zasięg, czyniąc je wszechstronnie użytecznymi. Oleje roślinne – sojowy i rzepakowy są używane do wyrobu kosmetyków, akcesoriów malarskich czy produkcji biopaliw.

W Polsce najpopularniejszy jest olej rzepakowy, który służy nam do smażenia potraw, pieczenia, a także często jest dodawany do sałatek. Rzepak jest bardzo wydajną rośliną pod względem produkcji oleju, co przekonuje rolników do jego upraw. Nie są mu straszne nasze warunki atmosferyczne, co przekłada się także na cenę produktu finalnego, który kupujemy w marketach. Olej rzepakowy ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co tłumaczy jego obecność w kosmetykach dla osób o cerze wrażliwej i skłonnej do podrażnień.

Dużą popularnością w ostatnich latach cieszy się również olej sojowy, który znajduje poza przemysłem żywnościowym zastosowanie w kosmetyce, chemii malarskiej, a nawet jako biopaliwo. Ze względu na dużą zawartość kwasu linolowego oraz obecność witaminy E, dba o odpowiednie nawilżenie skóry, ale nie wszyscy mogą z niego korzystać, bowiem jego składniki mogą wywoływać alergię. Jego charakterystyczny smak powoduje, że nie do wszystkich potraw możemy go dodać. Z powodzeniem jednak nadaje się do kosmetyków służących masażom i poprawiających stan naszej skóry. Tłoczony jest z ziaren soi, posiada tak jak olej rzepakowy kwasy omega, zabezpieczające organizm przed nowotworami.



Comments are closed.

Back to top · WordPress is using WordPress and the free Snag theme.